STOCNA SO - POLJOMARKET
+381 060 30 555 95       poljomarkets@gmail.com

STOČNA SO

2019-03-03 20:40:38     Poljomarket     5141     1


ovce, prezivari, stocna so, ushrana stoke

Posebnu brigu posvetiti izbalansiranoj ishrani. Stočna so je najčešće korišćeni mineralni dodatak u ihrani domaćih životinja. To je najčešće natrijum-hlorid (NaCl) uz druge soli (magnezijum i druge)


Životinjama je potreban i natrijum i hlor. Odnos između njih i prisustvo u organizmu utiču na održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže. Reakcija 20% rastvora soli u vodi je neutralna.

U prometu se nalaze razne vrste soli:

  • - Varena stočna so je po poreklu od izvorske slane vode koja se kuvanjem uparava i gubi. U podze mnim jezerima se otopila kamena stočna so i varenjem se voda isparava i prečišćava. Najčešće se koristi za ljudsku ihranu ali se može dodavati i životinjama u obroku.
  • - Kamena stočna so je nastala mlevenjem rude
  • - Morska stočna so se dobija isparavanjem morske slane vode spontano u bazenima ili kazanima ("žetva soli").

Prema obliku u prometu može da bude:

  • - Kristalna stočna so (varena i morska)
  • - Mlevena (kamena) so
  • - briketirana stočna so

Kvalitet soli je propisan zakonom, da nije škodljiva, da je denaturisana sa 0,2% fero-oksida ili drvenog uglja. U isto vreme se so jodira sa 10 mg kalijum-jodida ili natrijum-jodida, pa ima 5-15 mg/kg joda. Dodatak ovog elementa vezan je za potrebe i nedostatak joda u nekim područjima. Ukus soli treba da je bez gorčine i bez mirisa. Potrebna usitnjenost je da 50% mase prođe kroz sito otvora 2 mm, a kristalna 3-3,5 mm. Vlaga mora da bude manja od 2%, da je bar 36% natrijuma, do 0,07% magnezijuma i do 0,3% kalijuma. Ako se koristi kalijum-jodid sadržaj joda je minimalno 0,0038%, a ako se koristi natrijum-jodid onda je minimum 0,0076%. Dodavanje stočne soli treba da se radi svaki dan ili da se životinjama da so u obliku kamena kako bi je konzumirale po volji- so se ne akumulira u organizmu već se neprestano izlučuje.

Zlatković Goran dipl.ing. stočarstva | Napisao Petar Jovičić