SECERAC VREDI - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

ŠEĆERAC VREDI

2019-03-03 19:25:41     Poljomarket     4016     1


kukuruz secerac, kukuruz, secerac, gajenje kukuruza secerca

Za razliku od merkantilnog kukuruza procenat rada je dosta veći, ali je zato i dobit adekvatna uloženom. Priprema zemljišta za kukuruz šećerac ista je kao i za kukuruz za zrno.


Duboka jesenje-zimska obrada, uz zaoravanje odgovarajuće količine stajnjaka, osigurava dobru strukturu i zalihu vlage za prolećnu setvu. Mineralna hraniva koristiti u osnovnoj obradi, predsetvenoj pripremi i prihrani. Treba imati u vidu da je to intenzivna proizvoidnja, da je sklop biljaka veći, pa zbog toga treba na osnovu analize zemljišta prilagoditi mineralnu ishranu.

Kasniji usevi mogu se sejati i posle ozimih i ranih prolećnih kultura. U tom slučaju, zadovoljava pliće oranje (do 20 cm),uz dobru pripremu setvenog sloja.Setva se može početi u drugoj polovini aprila, kad je temperatura zemljišta, na 5 cm dubine, viša od 10 C, pa sve do sredine jula.

Seje se u više navrata sa razmakom u setvi od 10 do 15 dana kako bi imali kontinuiranu berbu od sredine jula do kraja oktobra.Seje se na 3-5 cm dubine, uz razmak redova od 60 do 90 cm, i razmak u redu 20 do 30 cm.U zavisnosti od razma ka setve, krupnoći i klijavosti semena, potrebno je 10 do 20 kg semena po hektaru.

Dobre proizvodne rezultate na manjim parcelama je dala setva na 50x50cm sa po dva zrna u kućicu, i postiže se do 100 000 biljaka po hektaru. Hemijska nega useva je ista kao za merkantilni, mada je na manjim površinama treba izbegavati i u tom slučaju koristiti integralnu zaštitu. Za kukuruz šećerac se koriste isti herbicidi kao i kod proizvodnje kukuruza za zrno.

Međuredna obrada je veoma poželjna mera i treba je obavezno praktikovati. Ako postoje uslovi za navodnjavanje treba ih obavezno iskoristiti. Klipovi kukuruza šećerca za tržište, obično se beru ručno zajedno s ljuštikom, ili se istovremeno, čiste od ljuštike i svile i otkidaju na bazi klipa.

Da se postigne što veći prinos, bere se više puta. Kukuruz šećerac najbolje je brati ujutru, dok je još niža temperatura, i odmah ga otpremiti u zaklon, nakon čega ga treba odvoziti na tržište. U slučaju da se bere predveče, može se obrani kukuruz sa ljuskom nakvasiti sa vodom, kako bi se što duže sačuvala vlaga, nakon čega se ocedi i vozi na tržište.

Dušan Despotović