Kvalitetni kalemi - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Kvalitetni kalemi

2019-03-02 22:20:10     Poljomarket     2910     1


kalemi, kalemljenje, kvalitetni kalemi, kalemljenje na zrelo

Kod nas, u Srbioji postoje pravi znalci i zaljubljenici toga posla. Jedan od najvećih proizvođača je "Grof of Milutovac" D.O.O. Postoji više načina kalemljenja na zrelo, ali se u rasadničarskoj proizvodnji najviše primenjuje prosto i englesko spajanje.


Ostali načini kalemljenja na zrelo se najčešće primenjuju pri prekalemljivanju voćaka. Prosto spajanje primenjuje se kada su podloga i kalem-grančica približno iste debljine (sl.96). Prvo se na podlozi napravi kos presek, a zatim se uzme unapred pripremljena isečena grančica i napravi se kos presek sa suprotne strane dobro razvijenog pupoljka.

Kalemljenje na zrelo

Kalem

Sl. 96. Kalemljenje prostim spajanjem

Kod kalemljenja kajsije, uzima se deo kalem-grančice sa 3–4 pupoljka, a kod ostalih voćnih vrsta obično sa po 2 pupoljka. Jedino se orah, zbog velikih internodija, kalemi sa delom kalem-grančice koji najčešće ima samo jedan pupoljak. Kada su preseci napravljeni na podlozi i kalem-grančici, oni se spajaju i vežu jednim od napred navedenih veziva. Posle vezivanja vrši se premazivanje spojnog mesta i vrha kalem grančice kalem voskom ili parafinom. Ovaj način kalemljenja se primenjuje ako se podloge kalemljene očenjem na spavajući pupoljak nisu primile i za podloge koje nisu okalemljene očenjem. Pored toga, može se koristiti za proizvodnju sadnica i to pretežno jabuke, tako što se vrši direktno spajanje iz ruke, podloge i kalem-grančice i onda se kalemovi drže u sanducima sa piljevinom na temperaturi 3–5°C, dok se ne izvrši potpuno kalusiranje spojnog mesta. Takvi kalemovi se iznose i sade kada se ukažu povoljni uslovi za sadnju napolju. Ovakvo kalemljenje se obavlja u februaru mesecu. Međutim, moguće je i kalemljenje iz ruke krajem marta ili u aprilu, kada krenu sokovi u podlogama. Ovakvi kalemovi se ne unose u stratifikalu već se odmah sade napolju u dobro pripremljeno zemljište.

Preduzeće Grof Of Milutovac je osnovano 1990. godine, a deo naših delatnosti se odnosi na proizvodnju loznih kalemova i voćnih sadnica. U našem podneblju postoji duga tradicija uzgajanja sadnog materijala. Naša proizvodnja godišnje iznosi oko 500.000 loznih kalemova i oko 1.000.000 voćnih sadnica - nekada više, nekada manje - u zavisnosti od potreba tržišta. Na domaćem tržištu svoje proizvode prodajemo uz mogućnost kućne dostave.

Naši najčešći kupci iz drugih zemalja su iz: Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Moldavije, Belorusije, Rusije, Mađarske, Holandije i tako dalje ... Za kalemljenje na zrelo mora se imati gotov kalem vosak kako bi se spojno mesto kalema zaštitilo od vlage, vazduha, isušivanja, infekcije itd. Može se koristiti hladni i topli kalem vosak.

Topli kalem vosak može da se pripremi na jedan od sledećih načina:

  • • Istopi se i procedi 1 kg smole od četinara, pa se tome doda 100 g pčelinjeg voska i 400 g topljenog loja. Zagrevanjem se sve to rastopi u jednom sudu. Kada se ohladi on je tvrd i mora se pre upotrebe zagrejati.
  • • Izmere se jednake količine kolofonijuma, pčelinjeg voska i smole i uz zagrevanje rastope. Uz mešanje se dodaje terpentin.
  • • Hladni kalem vosak može da se pripremi na jedan od sledećih načina:
  • • Potrebno je uzeti 730 g kolofonijuma, 75 g pčelinjeg voska 75 g topljenog loja i 120 ml špiritusa. Prve tri materije se rastope zagrevanjem, zatim se uz stalno mešanje doda špiritus.
  • • Izmeri se 1000 g kolofonijuma, 500 g pčelinjeg voska, 300 ml špiritusa i 250 ml jestivog ulja (po Koraću). Prva dva sastojka se zagrevanjem rastope i kada smeša počne da se hladi uz mešanje se dodaju špiritus i ulje.
  • • Za kalemljenje treba imati voćarske testerice, voćarske makaze, nož kresač i kalemarski nož. Sav alat treba da je oštar i čist. Za kalemljenje treba imati materijal za vezivanje i kalem vosak za kalemljenje u proleće. Za vezivanje se koriste specijalne gumice, plastične trake, rafija itd. Bitno je da je materijal koji se koristi dovoljno rastegljiv kako bi se izbeglo usecanje veziva u kalem.

Isti efekat se postiže, a kalemi se lakše vezuju, ako se umesto prostog spajanja primeni englesko spajanje (sl. 97). Ono se masovno koristi kod proizvodnje loznih kalemova i ne primenjuje se vezivanje kalemova, kao i kod oraha, dok se kod ostalih voćnih vrsta spojno mesto vezuje.

Kalem

Sl. 97. Kalemljenje engleskim spajanjem

Prekalemljivanje voćaka

Prekalemljivanje voćaka se primenjuje u slučaju ako je izvršen pogrešan izbor sorti za određene agroekološke uslove, ako se želi uneti nova sorta oprašivač, ako su veći zahtevi tržišta za određenom sortom, kada treba da se obezbedi veća količina kalem-grančica, ako divlje voćne vrste želimo privesti kulturi itd. U praksi se najčešće prekalemljuju jabuka, kruška i šljiva, nešto ređe trešnja, višnja, breskva i dunja. Uzgred da napomenemo da se višnja može kalemiti na trešnju, a većina trešanja na višnju ne mogu. Kajsija se može kalemiti na šljivu, dok šljiva na kajsiju ne; zatim većina sorti kruška na dunju može, dok dunja na krušku ne može. U pogledu starosti, voćke se mogu prekalemljivati do dvadesete godine starosti, mada je bolje ako su voćke mlađe jer se tada postiže veći uspeh. Prilikom prekalemljivanja mora se voditi računa da se sorte podudaraju u pogledu bujnosti, vremena cvetanja i završetka vegetacije. Prekalemljivanje treba izbegavati kod slabo bujnih, obolelih i povređenih stabala.

Pre prekalemljivanja voćke treba na vreme pripremiti. Kod starijih voćki treba skratiti grane koje će se prekalemiti i to obično krajem februara ili početkom marta, dok se kod mlađih stabala to mora uraditi prilikom prekalemljivanja. Prekalemljivanje se može uraditi direktno na deblu, prvim ramenim granama i na granama u kruni. Poželjno je da grane nisu deblje od 5 do 8 cm i da su donje duže a gornje kraće. Obavezno prilikom prekalemljivanja treba ostaviti grane “hraniteljice” i to 2–3 slabije razvijene grančice po grani koje su položenije i u donjem delu krune. Njihova je uloga da hrane stablo dok se ne razviju kalem-okca, da sprečavaju pojavu velikog broja vodopija i da štite deblo od sunčevih ožegotina. Prekalemljivanje voćaka se izvodi pre kretanja vegetacije, ili što je bolje, u vreme kretanja vegetacije. Prekalemljivanje jabučastih voćnih vrsta i šljive vrši se u drugoj polovini marta. Pored toga, prekalemljivanje se može uraditi i u avgustu na spavajući pupoljak. Ovo kalemljenje se preporučuje na starijim voćkama i za sledeće voćne vrste: trešnju, višnju, breskvu i kajsiju. U ovom slučaju ostavi se na svakoj grani 2–3 pravilno raspoređena mladara i izvrši se kalemljenje pri njihovoj osnovi na spavajući pupoljak. Skraćivanje mladara vrši se u proleće iznad pupoljaka.

Pri prekalemljivanju u proleće primenjuju se različiti načini kalemljenja: spajanjem, kalemljenje pod koru (sl. 98), na isečak (sl. 99), sa strane u procep i dr.

Kalem

Sl. 99. Kalemljenje na isečak

Prema našem iskustvu, najbolje rezultate daje kalemljenje na isečak jer presek pre kalusira, manje je očenjivanje pri duvanju vetrova itd. Koliko ćemo ostaviti grančica zavisi od debljine grane i kreće se od 1 do 4 kalem-grančice, ređe više. Poželjno je da presek na grančicama koje se stavljaju pod koru ili na isečak bude što duži. Kalem-grančice se stavljaju sa unutrašnje ili na bočne strane grana. Kalem-grančica koja se stavi pod koru ili u isečak čvrsto se zaveže rafijom ili specijalnim trakama za ovu namenu i posle vezivanja svi preseci na mestu kalemljenja se premažu kalem-voskom. Ukoliko se pri ovom kalemljenju ne prime neke kalem-grančice onda se u avgustu izvrši kalemljenje na spavajući pupoljak. U toku godine treba uklanjati mladare stare sorte i narednih 2–3 godine formirati željeni oblik krune.

Autori: Zoran Keserović, Nada Korać, Nenad Magazin, Vukosav Grgurević, Dušan Gvozdenović, Sandra Bijelić, Biserka Vračević