Ovo su prve procene roda i cena maline - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Ovo su prve procene roda i cena maline

2019-02-27 19:30:29     Poljomarket     1910     1


maline, cena maline, ocekivana cena maline, prinos maline

Berba malina biće za sedam dana u punom jeku, a stručnjaci predviđaju da će ovogodišnji prinosi biti ispod proseka. Kada je reč o ceni, pregovori proizvođača sa vlasnicima hladnjača još su u toku. - Očekivana cena je od 150 do 180 dinara.


Mislim da je 180 realniji iznos, mada sve još uvek zavisi od dogovora sa hladnjačama. Što se tiče prinosa, iako je godina bila bez niskih zimskih temperatura, imali smo nakon toga jedan kišovit period i kada je usledilo sunce zasadi su počeli da se suše. Rani mrazevi, majski sneg i variranje temperatura dodatno su doprineli smanjenju roda, pa se tako očekuje 8 do 10 tona maline po hektaru

Milorad Jocković iz Poljoprivredne stručne službe Šabac. Jocković navodi da čak 95% proizvođača svoj rod odmah prodaje hladnjačarima, tako da veoma mala količina dospeva na tržište u nekom drugom obliku ili se prerađuje pre daljeg plasmana. Slična situacija je i sa jagodom, kada je reč o očekivanom prinosu i ceni. Berba ovog voća je pri kraju i trebalo bi da traje još 5 do 6 dana. - I ovde očekujemo prinos nešto ispod proseka, otprilike oko 8 tona po hektaru.

Cena je bila zadovoljavajuća i iznosi 140-150 dinara za konzumnu jagodu, odnosno oko 75 dinara za industriju - navodi sagovornik i dodaje da su voćari uglavnom zadovoljni cenom, ali ne i prinosima. Milorad Jocković naglašava da su na slabiji rod voća dosta uticale nepovoljne vremenske prilike. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 2015. godina bila je po prinosima uspešna za srpski malinarski lanac. Izvezeno je 110.000 tona, a ostvarena dobit od 280 mil USD. Srbija, inače, proizvodi četvrtinu ukupne svetske količine maline, ali prerada ovog voća i trgovina finalnim proizvodima kod nas skoro da ne postoji.